Translate/ Byt språk på den här sidan

Sök på den här sidan

08 januari 2017

Sagor


Typer av sagor:

Folksagoberättade man från början muntligt för att underhålla varandra. Några kända sagor är är Askungen och Rödluvan. 

Fabel är en kortare saga som ofta handlar om djur och som har en sensmoral, alltså att sagan ska lära ut något. Haren och sköldpaddan är ett exempel.

Konstsagor har alltid en bestämd författare och är nedskrivna. En känd författare är H.C Andersen (1805-1875) som bland annat skrivit Prinsessan på ärten och Den fula ankungen.

Vad är typiskt för sagor?

  • ”Det var en gång..” så börjar ofta en saga. De kan också börja med ”För länge sedan fanns det.. ”eller ”På den gamla goda tiden då.. ”
  • Sagan har ofta påhittade miljöer. Det betyder att den utspelar sig i en värld som inte finns på riktigt. Miljön är viktig för att sagan ska kännas intressant. 
  • En ung pojke eller flicka är ofta huvudpersonen i sagan. Ofta är barnet fattigt. Sagan kan också ha djur som huvudperson.
  • Huvudpersonen får ofta ett svårt uppdrag som de ska lösa. För att klara uppdraget behöver huvudpersonen ofta hjälp. I sagan möter hjälten olika figurer som till exempel troll, häxor och goda feer som hjälper till. De kan ge hjälten goda råd eller magiska föremål. Men det finns också figurer som är onda och som vill hindra hjälten att lyckas med sitt uppdrag.
  • Sagorna är ofta fyllda av otroliga händelser. Människor blir förvandlade till stenar eller djur. Saker kan bli levande och vissa föremål kan ha magiska krafter.
  • I många sagor är talen 3 och 7 magiska. Det kan handla om tre önskningar eller om tre jättar som måste besegras. Eller också måste hjälten vandra i sju dagar och sju nätter för att komma fram. 
  • Genom listighet och stort mod brukar till slut klara det svåra uppdraget. Det onda förlorar. 
  • Sagorna slutar alltid lyckligt. En vanlig avslutning är ”så levde de lyckliga i alla sina dagar..”
  • Berättarperspektivet i en saga är oftast en allvetande berättare som ser och hör allt. Berättaren vet också hur alla personer känner och tänker:
  • En saga som följer tiden kallas kronologisk. Det innebär att den som läser eller hör sagan får följa händelserna i den ordning som de inträffar. Handlingen i sagan är nästan alltid kronologisk. 

Fakta om sagan: 

http://www.slideshare.net/frokenmalla/sagan

Sagor:

Sagan om Gittan: https://urskola.se/Produkter/156830-Las-med-sagor-Gittan-och-algbrorsornaRödluvan och vargen: http://www.enlasandeklass.se/wp-content/uploads/2014/04/rodluvan_skarm.pdf


Inspiration för att skriva sagor hittar du här:http://www.barnensbibliotek.se/tabid/1019/Default.aspx


I Sagomaskinen skriver du in ord som förvandlas till en saga: http://www.barnensbibliotek.se/Skriv/Sagomaskinen/tabid/269/Default.aspx















Inga kommentarer: